DIY oplaadkabel
Het zelf maken van een laadkabel voor onderweg is niet moeilijk, zolang je maar een beetje kan solderen.
Het gaat om een Mennekes type 2 stekker naar een Schuko stekker.
Kant-en-klaar zijn deze kabels vanaf ongeveer €120 te koop, zelf maken kost je ongeveer €50 met deze tutorial, en je kan zelf bepalen of je maar één aansluiting wil of een kleine stekkerdoos bijvoorbeeld.
1: Benodigdheden:
Je hebt niet veel nodig voor dit project.
1: Een Mennekes Type 2 Male stekker. Deze heb ik gekocht.
2: Een 880 Ohm 5% weerstand, maar omdat die moeilijk te vinden zijn is een 820 Ohm in serie met een 68 Ohm weerstand ook goed. Samen maakt dat 888 Ohm.
3: Een 1N4007 Diode
4; Een 680 Ohm Weerstand
5: Een schakelaar. Een rechthoekige werkt goed omdat je deze makkelijk kan verwijderen met de kabels er nog aan, dat zie je hieronder wel.
6: Een female uiteinde van een verlengsnoer of een kleine stekkerdoos. Zelf op lengte te knippen.
2: Demonteren van de Mennekes stekker:
Haal de Mennekes stekker uit elkaar door de vier torx-schroeven los te halen. Eén van de schroeven zit diep, een torx schroevendraaier is vrijwel een must. Verwijder ook de drie schroeven bij de plug los en haal het zwarte kapje los.
3: Inkorten plastic bij aarde pen:
De middelste pen in de stekker is aarde. Omdat we daar twee keer iets aan moeten solderen moeten we zorgen dat we er bij kunnen als het plastic kapje op zijn plek zit. Maak met een mes een snede rondom, op dezelfde hoogte als de kleine openingen. Daarna kan je met een tang tot aan deze snede knippen en kan je de stukjes afbreken met de hand. Nu zal de bescherming rond de opening laag genoeg zijn om de weerstand en draad te solderen.
4: Schakelaar monteren:
Markeer waar je de schakelaar wilt plaatsen. Het is handig om gebruik te maken van de splitsing in de Mennekes stekker zodat je later gemakkelijk de schakelaar kan verwijderen als het nodig is. Maak het gat eerst iets te klein, zodat je dan met een vijl de opening iets groter kan maken voor de perfecte passing.
5: Schema:
Dit is het aansluitschema van alle componenten. De PP pen is bedoeld om de laadpaal te laten weten dat er een stekker is aangesloten en met de weerstand van 680 Ohm die naar aarde gaat weet de laadpaal dat het om een max. 16A stekker gaat.
De CP pen is bedoeld om de laadpaal te laten weten dat er opgeladen kan worden en niet. Schakelaar aan is laden, schakelaar uit is niet laden.
Ga je vaak in groepen op pad en gebruik je dan meerdere stekkers op één laadpaal? Kijk dan of je in plaats van een stekkerdoos op één fase beter drie keer een losse stekker kan aansluiten op de Mennekes stekker (L1+N, L2+N & L3+N). Als er twee laadkabels aan één laadpaal zitten die allebei aangesloten zijn op L1 wordt die fase overbelast en kan de laadpaal in storing schieten. Door drie losse shuko stekkers aan te sluiten op L1 t/m L3 wordt de belasting beter verdeeld.
6: PP pen met 680 Ohm voorbereiden:
De PP pen is de langste van de twee smalle pennen. neem de pen uit de houder en plaats deze in een bankschroef voor het gemak tijdens het solderen. Knip van de 680 Ohm weerstand één van de twee kanten exact op de helft door, zodat deze na het solderen nog makkelijk om te buigen is naar de aarde pen. Knip het andere uiteinde zo af dat hij te solderen is aan de aarde pen. Solderen aan de aarde pen komt later.
7: CP pen met 1N4007 diode en 880 Ohm óf 820 + 68 Ohm:
De CP pen is de kortste van de twee smalle pennen. neem de pen uit de houder en plaats ook deze in een bankschroef. Knip het uiteinde van de diode zo af dat de diode zo dichtbij mogelijk bij de pen gesoldeerd wordt. Let op: de markering op de diode moet NIET aan de kant van de CP pen! Soldeer daarna met max 5mm afstand achter elkaar de weerstand(en) aan de markering-zijde van de diode. Laat het uiteinde van de laatste weerstand eerst nog even met rust, later knippen we deze op lengte.
8: Passen en isoleren:
Op het moment dat ik ging passen zag ik dat de weerstanden toevallig de perfecte lengte hadden om bij de schakelaar te komen, ik hoefde er niks aan te doen. Ik heb de weerstanden op beide pennen geïsoleerd met krimpkous. Knip de uiteindes op de weerstanden op lengte maar nog niet solderen!
9: Kabels van stekker(doos) op lengte maken en strippen:
De isolatie van de stekker(doos) die je wil gebruiken moet er ver afgehaald worden. De beste lengte is vanaf de kabelklem tot aan de opstaande rand van het zwarte deel van de Mennekes stekker, zie afbeelding. Strip dan de uiteindes van de fase- nul- en aardedraad. Daarna kan je de draden door de plastic afscherming doen. Let op! vergeet de zwarte draaibare afsluiting niet! ik ben dat wel vergeten en heb uiteindelijk een oplossing gemaakt met een 3d printer. Je kan er voor kiezen om ook de 3d geprinte oplossing te gebruiken, ook eentje die je er vanaf dit punt in kan plaatsen. De bestanden zal ik plaatsen bij dat punt in de tutorial. Steek de blauwe draad door de opening gemarkeerd met N, de aardedraad door de opening gemarkeerd met PE en de bruine draad door de opening gemarkeerd met L1.
10: Kabels aan de pennen solderen:
Soldeer de draden aan de pennen, zorg er wel voor dat de aardedraad aan de pen zonder zwarte punt gesoldeerd wordt. Ook moet je bij de aardedraad een stukje over laten zodat daar de weerstand aan gesoldeerd kan worden en ook een draadje die naar de schakelaar gaat.
11: Weerstand en draadje solderen aan aardedraad:
Nu de draden van de stekker aan de pennen gesoldeerd zijn kan je de weerstand aan de aardedraad solderen. Soldeer ook een draadje van ongeveer 10cm aan de aardedraad vast. Deze zal naar de schakelaar gaan. Zodra je dit gedaan hebt moet je de 3 schroeven in deze plastic afscherming weer plaatsen.
12: Zwarte deel Mennekes stekker terugplaatsen en solderen schakelaar:
Plaats het zwarte deel van de Mennekes stekker weer terug in de witte behuizing. Nu kan je de overgebleven weerstand solderen aan de schakelaar, net als het losse draadje vanaf de aardedraad, maar dan aan de andere zijde van de schakelaar natuurlijk. Je kan nu ook de metalen kabelklem vastzetten. Op dit punt kwam ik er achter dat ik de zwarte draaibare afsluiting vergeten was. Bij het volgende punt laat ik de oplossing zien.
13: 3D geprinte oplossing.
Ik was natuurlijk niet van plan om de kabels weer los te halen, dus ik moest iets verzinnen dat om de kabel heen kon in twee delen. Ik heb twee halve delen geprint die door het klemmen van de behuizing netjes afdichten. Als je bij stap 9 al besloten hebt om een 3d geprinte oplossing te gebruiken, raad ik de "Full" aan.
14: Schroef alles weer in elkaar, en klaar!
Schroef de Mennekes stekker met een beetje beleid weer in elkaar en je bent klaar! Nu alleen nog een laadpas uitzoeken en je kan onderweg laden! Je kan hier laadpassen vergelijken: Vergelijk!
Kijk vooral naar de niet-abonnement keuzes van Elec2Go en E-flux, vanwege lage (bij Elec2Go max 1 cent!) startkosten.